Bidden als levenskunst 

21 April 2018 in Lezing

Valt er nog wat te bidden? Hoe dan? Met of zonder woorden? Welke woorden? Wat valt er te verwachten als je niet meer in een persoonlijke god gelooft?

Wat kan ik wel en wat niet bidden? Is het een fopspeen? Of een achterhaald ritueel? Het zijn veelgestelde vragen, vooral binnen de vrijzinnigheid. Wim Jansen geeft in zijn lezing een ruime interpretatie van bidden.

Bidden

Niet dualistisch opgevat als het spreken tot een wezen buiten mij, maar als bewustwording van de totale werkelijkheid. Het zich verhouden tot het grote geheel waarvan je deel uitmaakt. De concentratie op je diepste bron. Bidden als het ontdekken van de dimensies van de menselijke geest die veelal niet worden aangesproken. Bidden als vertoeven in de bevrijdende sfeer van het heilige. Hoe je dat alles concreet kunt invullen. En hoe het door werkt in het dagelijkse, maatschappelijke en politieke leven. Bidden, zogezegd, als levenskunst.

Wim Jansen was predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg, en is columnist bij Nieuwwij.nl. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, o.a. Voorbij de leegte.

Bron afbeelding: Ruben Hutabarat via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Open Soefi Avond

20:00 - 22:00 27 March 2019

Dit is een wederkerend evenement

De Woudkapel - Bilthoven

Maak kennis met het soefisme, die zijn inspiratie vindt in...

God en ik…? Hoe verder met God na seksueel misbruik.

10:00 - 12:30 22 May 2019 Graalhuis - Utrecht

Wat staat er in de weg in die relatie door...

De overbodigheid van God – Wim Thijs

20:00 23 April 2019 Koorkerk - Middelburg

Woon je in Zeeland en mag het geloof voor jou...

Een weg ten leven – Anselm Grün

19:00 - 20:30 13 April 2019 Markuskerk - Breda

Anselm Grün spreekt op 13 april over zijn boek Een...