Bidden als levenskunst 

21 april 2018 in Lezing

Valt er nog wat te bidden? Hoe dan? Met of zonder woorden? Welke woorden? Wat valt er te verwachten als je niet meer in een persoonlijke god gelooft?

Wat kan ik wel en wat niet bidden? Is het een fopspeen? Of een achterhaald ritueel? Het zijn veelgestelde vragen, vooral binnen de vrijzinnigheid. Wim Jansen geeft in zijn lezing een ruime interpretatie van bidden.

Bidden

Niet dualistisch opgevat als het spreken tot een wezen buiten mij, maar als bewustwording van de totale werkelijkheid. Het zich verhouden tot het grote geheel waarvan je deel uitmaakt. De concentratie op je diepste bron. Bidden als het ontdekken van de dimensies van de menselijke geest die veelal niet worden aangesproken. Bidden als vertoeven in de bevrijdende sfeer van het heilige. Hoe je dat alles concreet kunt invullen. En hoe het door werkt in het dagelijkse, maatschappelijke en politieke leven. Bidden, zogezegd, als levenskunst.

Wim Jansen was predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg, en is columnist bij Nieuwwij.nl. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, o.a. Voorbij de leegte.

Bron afbeelding: Ruben Hutabarat via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Gnostiek Jung in het heden

20:00 - 22:00 7 februari 2019

In de eerste jaren van onze jaartelling onderkende men vele...

Geestelijke begeleiding

7 november 2018 Titus Brandsma Memorial - Nijmegen

Deskundige geestelijk begeleiders zijn in staat om mensen te helpen...

De stad als klooster

6 november 2018 Museum voor religieuze kunst - Uden

Vanaf 6 november presenteert het MRK Uden De Stad als...

Paulus in de hedendaagse filosofie

15.30 - 17.15 31 oktober 2018 Radboud Universiteit - Nijmegen

De brieven van Paulus krijgen vandaag de dag weer volop...