Bezielde rituelen in deze tijd – Jos Somsen

13 February 2020 in Lezing

Een kind dat niet kan gaan slapen als beide ouders niet even een knuffel zijn komen geven. De maaltijd gezamenlijk en bewust beginnen, bijvoorbeeld met een moment van stilte, een spreuk of een gebed, gevolgd door “Smakelijk eten!” Het bijzondere moment van het ja-woord bij een huwelijk, ten overstaan van vrienden, familie en een hele gemeenschap. Het aansteken van de kaars dat het begin van een viering markeert. De namen van de 298 slachtoffers van de MH17 die worden uitgesproken tijdens een herdenkingsceremonie. De vlag uit op Koningsdag, en wel vóór het donker weer binnenhalen! Het zijn voorbeelden van alledaagse en bijzondere rituelen en symbolen, die voor de betrokkenen vaak een grote betekenis hebben.

Wat zijn rituelen eigenlijk, en welke rol spelen ze in onze levens? Kunnen we zonder? En waarin ligt de kracht van rituelen in deze tijd: Wat kunnen we (nog) met vaststaande rituelen die de tand des tijds getrotseerd hebben en wat is de betekenis van nieuwe rituelen die we ontwikkelen of die spontaan ontstaan? Hoe kunnen rituelen ons helpen om bijzondere momenten te markeren in ons persoonlijke leven, in onze gemeenschap of in het grotere geheel van de maatschappij? Kunnen we rituelen zelf ontwerpen en wat is dan belangrijk? Wat maakt een ritueel een ‘goed’ ritueel, en kan het ook ‘mis’ gaan?

Aan de hand van beelden, eigen ervaringen en theoretische reflecties neemt Jos Somsen ons mee in het rijkgeschakeerde landschap van rituelen. We zullen niet alleen luisteren en kijken, want de kracht van rituelen zit ‘m juist in doen en ervaren. Ze nodigt ons daarom ook uit praktisch aan de slag te gaan, zodat we ons bewustzijn en onze creativiteit in het ontwerpen en toepassen van symboliek en ritueel verder kunnen ontwikkelen. In kleine groepen zullen we oefenen en manieren ontdekken waarop we de rijkdom van rituelen nog meer de ruimte kunnen geven in ons eigen leven.

De professionele interesses van Jos Somsen laten zich samenvatten met de woorden zorg, zin en zang. Ze studeerde psychologie en conservatorium, en in de afgelopen jaren volgde ze vakken aan de celebrantenopleiding van de Universiteit voor Humanistiek (over de wetenschappelijke bestudering en vormgeving van eigentijdse rituelen) en bij religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze werkte jarenlang in de palliatieve zorg en werkt momenteel als psycholoog (praktijkondersteuner GGZ) in een huisartsenpraktijk. Daarnaast voert ze projecten uit op het snijvlak van zorg, zingeving en muziek. Binnen Het Venster (de Veenendaalse afdeling van Vrijzinnigen Nederland) werkte ze mee aan het vormgeven van vele vieringen waarin ook oude en nieuwe rituelen een plek hadden. Met ritueelbegeleider Marian van der Veen en hoogleraar Anne Goossensen schreef ze het boekje ‘Ontstollend steen – Rituelen aan het levenseinde’. Zie voor meer informatie: www.jossomsen.nl.

Bron afbeelding: Pascal Müller via Unsplash