Begeleiding geven in spiritualiteit en mystiek

20 april 2018 in Cursus

In de huidige beleving van spiritualiteit zijn mensen zoekende naar zichzelf in wederkerigheid met hun ervaringen van God. Je kunt dat beschouwen als een verlangen naar mystiek.

Mystieke ervaring is niet de ervaring van het buitengewone, van iets verhevens, maar de ervaring van het onnoembare dat is geïntegreerd in het dagelijkse leven. Als je deze spirituele gevoeligheid tegenkomt bij mensen in je gemeente, hoe ga je dan om met hun ervaringen, hun vragen en verlangens daaromtrent? Hoe kun je ruimte geven aan een mystieke weg in een gesprek of in de liturgie? Hoe kun je het onnoembare verwoorden? Het begeleiden van mensen in het onnoembare geheim van zichzelf en van God noemen we mystagogie.

Spiritualiteit

Deze training is bedoeld voor predikanten, geestelijk verzorgers en studenten in dit vakgebied. Doel is het ontwikkelen van je mystagogische competentie door het verwerven van kennis over mystiek en mystagogie en het leren van bekwaamheden om iemand te begeleiden in zijn of haar spiritualiteit. De mystieke weg en de mystagogische competentie worden verkend en ervaarbaar gemaakt door het leergesprek en door het lezen uit De innerlijke ruimte: een spirituele weg van Maria de Groot. Zij toont zich een goede mystagoge waardoor haar woorden onze ervaring kunnen verhelderen.

Omdat innerlijke ruimte essentieel is, is de meerwaarde van de 2-daagse ook de stille tijd in de avond en de ochtend. Je hebt de tijd aan jezelf. Aanmelden en meer informatie: spiritwijs@your-mail.com

Of kijk voor meer informatie hier.

Bron afbeelding: Marina Vitale via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Samen Pelgrimeren

10:00 - 16:00 8 september 2018 - 9 september 2018

Dit is een wederkerend evenement

Geïnspireerd door de kloosterweekenden bij de Jonge Remonstranten en de ervaringen van...

Zenfestival 2018

1 september 2018 Stadslandgoed De Kemphaan

Het Zen Festival is de manier om te ervaren hoe je mentaal...

Verlangen naar zomerse stilte

14:00 - 13:30 24 augustus 2018 - 27 augustus 2018 Dominicanenklooster Huissen

Drie dagen om tot jezelf te komen en stilte toe...

Verlangen naar zomerse stilte

14:00 - 13:30 24 augustus 2018 - 27 augustus 2018 Dominicanenklooster Huissen

Drie dagen voor jou: om tot jezelf te komen en...