Begeleiding geven in spiritualiteit en mystiek

20 april 2018 in Cursus

In de huidige beleving van spiritualiteit zijn mensen zoekende naar zichzelf in wederkerigheid met hun ervaringen van God. Je kunt dat beschouwen als een verlangen naar mystiek.

Mystieke ervaring is niet de ervaring van het buitengewone, van iets verhevens, maar de ervaring van het onnoembare dat is geïntegreerd in het dagelijkse leven. Als je deze spirituele gevoeligheid tegenkomt bij mensen in je gemeente, hoe ga je dan om met hun ervaringen, hun vragen en verlangens daaromtrent? Hoe kun je ruimte geven aan een mystieke weg in een gesprek of in de liturgie? Hoe kun je het onnoembare verwoorden? Het begeleiden van mensen in het onnoembare geheim van zichzelf en van God noemen we mystagogie.

Spiritualiteit

Deze training is bedoeld voor predikanten, geestelijk verzorgers en studenten in dit vakgebied. Doel is het ontwikkelen van je mystagogische competentie door het verwerven van kennis over mystiek en mystagogie en het leren van bekwaamheden om iemand te begeleiden in zijn of haar spiritualiteit. De mystieke weg en de mystagogische competentie worden verkend en ervaarbaar gemaakt door het leergesprek en door het lezen uit De innerlijke ruimte: een spirituele weg van Maria de Groot. Zij toont zich een goede mystagoge waardoor haar woorden onze ervaring kunnen verhelderen.

Omdat innerlijke ruimte essentieel is, is de meerwaarde van de 2-daagse ook de stille tijd in de avond en de ochtend. Je hebt de tijd aan jezelf. Aanmelden en meer informatie: spiritwijs@your-mail.com

Of kijk voor meer informatie hier.

Bron afbeelding: Marina Vitale via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Gnostiek Jung in het heden

20:00 - 22:00 7 februari 2019

In de eerste jaren van onze jaartelling onderkende men vele...

Over God wil ik zwijgen (Meister Eckhart)

20:00 - 22:00 3 oktober 2018

Dit is een wederkerend evenement

Vrijburg - Amsterdam

Bijna zeven eeuwen na zijn sterfdag geniet Meister Eckhart (ca....

Heilige woede – Thomas Quartier

15:30 - 17:00 7 november 2018 Titus Brandsma Memorial - Nijmegen

Wat hebben een monastiek leven en een houding van verzet...

Geestelijke begeleiding

7 november 2018 Titus Brandsma Memorial - Nijmegen

Deskundige geestelijk begeleiders zijn in staat om mensen te helpen...