Aramese ‘Onze Vader’ in relatie met gnostiek

5 augustus 2017 in Lezing

Zaterdag 5 augustus 16:30 : Bram Moerland (gnosticus)  gaat in op het Aramees ‘Onze Vader’ in relatie met oude gnostische teksten.

Gnosis is het Griekse woord voor ‘kennis’ en betekent hier ‘kennis van je ware zelf’. Omdat iemand als mens met zijn/haar ware zelf deel is van de ware  werkelijkheid, is kennis van de ware zelf tegelijkertijd ook kennis van de ware werkelijkheid. Gnosis als zelfkennis van het ‘Al’. Wie zichzelf kent, kent het al. Over ‘Ken U Zelve’ zegt Moerland: ‘Neem de waarheid van vandaag niet mee als de gevangenis van morgen’.

Aramees was de taal die Jezus sprak. Je mag op goede gronden veronderstellen dat de Aramese versie van het Jezus-gebed dichter bij het oorspronkelijk door Jezus uitgesproken gebed staat dan het onze ‘Onze Vader’, zoals dat overgeleverd is in de kerkelijke traditie. Dit Jezus-gebed benadrukt de oorspronkelijke eenheid tussen God en de mens, en het wil die eenheid bevestigen, of herstellen waar die verstoord is geraakt.

In 2016 lichtte de kenner van de gnostiek in de Bleekkerk het evangelie van Thomas toe, nu zal hij over bovengenoemd gebed spreken : ‘Bron van zijn die ik ontmoet in mij ontroering…’

Meer informatie

 

[bron afbeelding: NieuwWij]

Gerelateerde evenementen


Geestelijke ontwikkeling van de chakra’s door meditatie en het onze Vader gebed

11:00 - 10:00 7 juli 2018 - 13 juli 2018 Sleep&Stay d’Oldenbanningstee

Voor de 6e keer organiseert Walter de Zeeuw dit jaar...