Abraham Kuyper lezing door Bas Heijne

24 April 2018 in Lezing

De jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing wordt dit jaar gehouden door Bas Heijne, schrijver, essayist, winnaar van de P.C. Hooftprijs 2017 en Vrije Schrijver aan de VU.

Het nationalisme bloeit opnieuw overal. In Europa, Rusland, Turkije en de Verenigde Staten zijn onderwerpen als godsdienst, kleur, ras en nationaliteit weer terug in het debat. In plaats van een blauwdruk voor onze toekomst te ontwerpen, beloven steeds meer politici, ook in Nederland, een terugkeer naar een zuiver verleden.

Bas Heijne vraagt zich af waarom de idealen waarmee hij opgroeide, het streven naar meer vrijheid, meer gelijkheid en broederschap, op basis van een gedeelde menselijkheid, aan kracht verliezen of zelfs grote weerzin oproepen? Is er sprake van een noodzakelijke correctie of een levensgevaarlijke ontsporing? Bas Heijne spreekt over de mogelijkheden van een nieuwe Verlichting in een wereld waarin nieuwe (psychologische) kennis en technologie ons mensbeeld verandert.

Discussie o.l.v. Lennart Booij n.a.v. de lezing met Bas Heijne en twee gastsprekers:

  • Catherine de Vries, hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen VU en hoogleraar Politiek aan de Universiteit van Essex. Over populisme en het ideaal van broederschap.
  • Wayne Modest, bijzonder hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de VU. Over identiteit en de keerzijdes van de Verlichting.
  • Gesproken columns door drie VU-studenten over thema’s in het werk van Bas Heijne.
    -Ruben Boyd, student Kunstmatige Intelligentie
    -Anne Rotteveel, student Philosophy, Bioethics and Health
    -Kiza Magendane, student Economie

Voor de VU schrijft Bas Heijne als Vrije Schrijver een publicatie over het thema van zijn lezing. Hij krijgt uit handen van Vinod Subramaniam, rector magnificus Vrije Universiteit Amsterdam, het eerst exemplaar uitgereikt.

Alle aanwezigen van de Abraham Kuyper Lezing krijgen dit essay gratis mee naar huis.

Bron afbeelding: Robert Tjalondo via Wikipedia

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...