Aartsengel Michaël van Luca Giordano

13 March 2019 in Tentoonstelling

Er is een nieuw Meesterwerk te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Het spektakelstuk uit Berlijn, Aartsengel Michaël (ca. 1663) van de grote Italiaanse barokschilder Luca Giordano, wordt geëxposeerd in een theatrale setting.

Naast tekst en uitleg over het leven en werk van de kunstenaar is er een enorme videowall van tien meter hoog die een selectie toont van hoogtepunten uit Giordano’s enorme oeuvre van 1200 werken. De komst van Aartsengel Michaël is bijzonder omdat er in Nederland geen werken van deze virtuoze meester uit de barok publiek te zien zijn. De Nieuwe Kerk exposeert Aartsengel Michaël  in de achtste editie van de serie Meesterwerk. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 7 april.

Engelentour

Het twee meter hoge schilderij maakt niet alleen grote indruk door zijn formaat, zeggingskracht en overweldigende dynamiek, maar ook door de symboliek die typerend is voor de strijd van de Rooms-katholieke Kerk met het protestantisme in de contrareformatie. De Nieuwe Kerk is een spannende plek om dit schilderij te tonen, want in de kerk vonden ook gebeurtenissen uit die heftige strijd plaats: 1578 was het jaar van de Alteratie in Amsterdam, de stad werd juist van katholiek protestants.

Aartsengel Michaël verbeeldt het Bijbelverhaal waarin Michaël de duivel en de gevallen engelen verslaat (Openbaring 12:7–9). Speciaal voor deze tentoonstelling is een audioroute met muziek en gesproken woord langs de tientallen engelen die in de kerk te vinden zijn.

Inspiratie door Rembrandt

Het werk van Giordano is onder meer te herkennen aan sterke licht-donkercontrasten, dynamische composities en dramatische voorstellingen met bijpassende gebaren. Hij bewonderde Dürer, Rafaël, Rubens en Titiaan, maar liet zich ook inspireren door Rembrandt. Een portret van Rembrandt naar een zelfportret van de Hollandse meester, toegeschreven aan Giordano, bevindt zich in het Museo Nazionale di Capodimonte in Napels. Giordano moet de beroemde etsen van Rembrandt hebben gekend, al kende hij dit portret vermoedelijk uit Florence, want het was aangekocht door de familie de’ Medici.

In de serie Meesterwerk schitteren kunstwerken die zó bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend. Steevast zijn dit werken met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading, die vragen om contemplatie en introspectie en die prachtig uitkomen in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk. De achtste editie van Meesterwerk wordt mede mogelijk gemaakt door Van Lanschot en de andere vaste partners en sponsors.

 In eerdere edities toonde De Nieuwe Kerk De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014), Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016), Pentecostésvan El Greco (2017) en Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) van Jeff Koons (2018).

Bron afbeeldingen: Luca Giordano, De aartsengel Michaël, ca. 1663. Olieverf op doek, 198 x 147 cm Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie, eigendom van de Kaiser Friedrich Museumsverein. Photo Christoph Schmidt