De religieuze dimensie van popmuziek

9 februari 2018 in Cultuur

Een rapper die zich ‘Jebroer’ noemt naar Jezus, popnummers waarin de Bijbel geciteerd wordt of een clip waar religieuze taferelen worden nagespeeld… Moderne muziek en religie zijn meer met elkaar verweven dan men vaak denkt, beweert godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema. In zijn lezing ‘Heilige popmuziek’ neemt hij publiek mee in de christelijke laag van moderne idolen zoals Lady Gaga en Justin Bieber.

“Ik vind het mooi om te zoeken naar stukjes geloof waar je het niet verwacht.”

Popsterren zijn juist heel erg bezig met religie; ofwel door zich er tegen af te zetten, of juist om er mee te flirten. Denk maar aan Nicky Minaj die met een als bisschop verklede man op de rode loper verscheen, of Justin Bieber die besloot om met zijn volle zaal te gaan bidden. Hieruit blijkt dat religie en popmuziek meer met elkaar te maken hebben dan wordt gedacht.

“Men verwacht vaak dat popmuziek de laatste plaats is waar je iets van religie kunt terugvinden, en ziet vooral de sfeer van geld en zelfverheerlijking. Veel clips en muziek bevatten echter een diepere laag van religieuze symboliek en meer betekenis. Het gaat verder dan kruisen in de brand steken; de religie is verweven in tekst en beeld.”

Aan de hand van verschillende videoclips zal Tillema het publiek laten zien op welke manier religieuze symboliek gebruikt wordt door de artiesten. Hij spot christelijke beeldvorming, legt bijzondere verbanden en gaat hierover met publiek in gesprek.

“Het schrikt natuurlijk ook mensen af, die een bepaald beeld hebben over popcultuur. De eerste lezing die ik gaf was voor een groep dominees die totaal niks met popmuziek hadden. Zij waren oprecht onthutst en verbaasd dat religie zo’n belangrijk en vaak terugkerend thema in de popcultuur is. Dan is dit toch een soort eye-opener.”

Benieuwd geworden naar meer Heilige Popmuziek? De lezing vindt plaats 17 februari in de Houtrustkerk in Den Haag, plus 22 april in Leiden, en wordt gegeven door Erik Jan Tillema.