Er moeten mensen zijn die studenten inspireren…

17 september 2017 in Cultuur

Vrijdag 15 september vond het allereerste ZINspiration Festival plaats op Uilenstede, georganiseerd door studentenplatforms voor zingeving: NEWConnective, Hart Op De Tong en Ziel&Zaligheid. Deze organisaties kwamen samen om Amsterdamse studenten te inspireren zin te vinden voor het nieuwe studiejaar. Want waar vind je als (nieuwe) student de balans tussen diepgang, gezelligheid en connectie met anderen naast het harde studeren?

 

Als student raak je snel overspoeld in de stroomversnelling van het studentenleven. Hoe kies je tussen hard studeren en lekker leven? Wat moet je met alle levensvragen die op je afkomen en heb je überhaupt wel tijd en ruimte om even stil te staan?

De drie organisatoren van het ZINspiration festival bundelden hun krachten en netwerken om dit zinnenstrelend festival op poten te zetten. Alles om de studenten zoveel mogelijk handvaten mee te geven. Want dat het voor (nieuwe) studenten soms moeilijk is om zin te vinden weten deze organisatoren maar al te goed. Zij bieden de Amsterdamse student op verschillende manieren ondersteuning, bijvoorbeeld door persoonlijke counseling en het organiseren van inspirerende activiteiten rondom zingeving en ontmoeting. Dat was dan ook het voornaamste doel van dit festival: de student een vliegende start geven en kennis laten maken met de verschillende organisaties die voor ze klaarstaan.

In en rondom Il Caffè op Campus Uilenstede wordt in ontspannen sfeer de zin van het leven gezocht, besproken (en gevonden?). Bij activiteiten zoals een biecht-tafel, een muzikaal labyrint en een zesde zintuig-caravan werden de studenten geprikkeld en geïnspireerd.

Kroon op de avond was het intieme concert van Roos Blufpand. Haar pure optreden sloot perfect aan bij de persoonlijke sfeer van het festival. Maar een ander hoogtepuntje waren de ‘ZINtalks’ (à la TEDtalks) waarde student zelf de zeepkist kon beklimmen om zijn zegje te doen. Van stand-up poetry tot zinnige praatjes. Zelfs Toon Hermans kwam voorbij, want;

Er moeten mensen zijn,
die ons verwarmen
en die in een wolkenloze hemel
toch in de wolken zijn
zo hoogze springen touwtjelangs de regenboog
als iemand heeft gezegd:
kom maar in mijn armen

Bij dat soort mensen wil ik horen…

Die op het tuinfeest in de regen blijven dansen
ook als de muzikanten al naar huis zijn gegaan

(Toon Hermans: Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken)

 

ZINspiration festival werd georganiseerd door NEWConnective, Hart Op De Tong en Ziel&Zaligheid en is gefinancierd met hulp van Geloofinjeproject. Meer informatie is hier te vinden. 
Foto’s & tekst: Lauri Beckmans