Boekentop5 | Ongeneselijk religieus | Voorbij geweld en discriminatie | Jij bent toch mijn dochter?

18 oktober 2018 in Boeken

Zinweb selecteert de leukste nieuwste boeken.  Met vandaag onder meer Ongeneselijk religieus, Voorbij geweld en discriminatie en Jij bent toch mijn dochter?


Voorbij geweld en discriminatie

Wat kunnen wij nog met de Bijbel? Oude heilige boeken zoals de Bijbel en de Koran zijn voor velen foute teksten geworden die haat, geweld en discriminatie aanmoedigen. Waarom vatten sommigen de teksten letterlijk op als het woord van God? Moeten we de Bijbel verder ongelezen laten of moeten we het christelijke boek anders lezen? Krijn van der Jagt pleit voor dat laatste. Als we het boek in zijn context lezen, blijkt dat het ons iets leert over een wereld die niet meer de onze is, maar waartoe we ons wel degelijk op een zinvolle manier kunnen verhouden, of we nu gelovig zijn of niet.

Titel: Voorbij geweld en discriminatie. Een postkoloniale lezing van de Bijbel.
Auteur: Krijn van der Jagt
Uitgever: Athenaeum
ISBN: 9789025308544
Prijs: €17,50

 

 


Ik bid dus ik ben

In een maatschappij waar rationaliteit de klok slaat, heeft (religieuze) verbeelding het moeilijk.  De christelijke traditie is dan ook niet onverdeeld populair in onze tijd. Noch bij niet-gelovigen, noch soms bij christenen. Er zijn associaties met knellende dogma’s en ongeloofwaardige mythologie. Bert Hoedemaker geeft met dit boek een diep doordacht en doorvoeld tegengeluid. In deze hommage aan de verbeelding laat hij zien dat traditionele geloofsinhouden allerminst passé zijn. Ze verhelderen de actuele problematiek van de mens juist! Zo biedt het thema ‘schuld en verzoening’ een realistisch en hoopvol perspectief.

Titel: Ik bid dus ik ben. Pleidooi voor christelijke traditie.
Auteur: Bert Hoedemaker
Uitgever: Skandalon
ISBN: 9789492183736
Prijs: € 22,50

 

 


Jij bent toch mijn dochter?

In dit boek neemt de auteur ons mee achter de gesloten deuren van de verpleeghuizen in de aangrijpende belevingswereld van haar cliënten met dementie: de seksuele driften van meneer Kniezeer, het kampverleden van mevrouw Hartenkamp dat haar nog dagelijks achtervolgt, het echtpaar Vermeer dat worstelt met hun huwelijk én meneer Pekaar en mevrouw Tip die hopeloos verliefd worden en dagelijks het bed met elkaar delen. Niet eerder kwamen we zo dichtbij de mensen voor wie we ons zo makkelijk afsluiten. Sarah Blom, die tevens het gelauwerde theaterstuk Dag mama over het onderwerp maakte, geeft ons adviezen en inzichten waarmee we meer voor elkaar kunnen betekenen, met óf zonder dementie. Je bent toch mijn dochter? is voor iedereen die het leven beter wil begrijpen.

Titel: Jij bent toch mijn dochter?
Auteur: Sarah Blom
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029527347
Prijs: €18,99

Verschijningsdatum 4 november

 


Het uiterste der zee

Vier jaar geleden kwam de auteur in contact met de in Engeland woonachtige Sara Kirby-Nieweg (1941) die met haar moeder, als een van de weinigen van de joodse gemeenschap van Appingedam, de oorlog overleefde. Na de deportatie van haar vader, werd haar moeder getroffen door een emotional blindness en raakte blind. Een oogarts verborg moeder en kind in een Gronings ziekenhuis totdat het verzet ze gescheiden van elkaar liet onderduiken in Friesland. Pauline Broekema verrichtte uitgebreid onderzoek, ze spitte archieven door, vond vergeten documenten en ontdekte dat belangrijke dossiers wel of niet opzettelijk zijn zoekgeraakt. In Het uiterste der zee schildert ze op haar eigen beeldende wijze een bijzonder en aangrijpend verhaal in het decor van het Noord-Nederlandse land achter de dijken.

Titel: Het uiterste der zee. Een familiegeschiedenis.
Auteur: Pauline Broekema
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029525664
Prijs: € 21,99

 

 


Ongeneselijk religieus

In Ongeneeslijk religieus neemt filosoof en theoloog Gerko Tempelman zichzelf onder de loep. Want zijn persoonlijke verhaal is precies het verhaal van God en de moderne tijd. Het is een verhaal over het verdwijnen van God, maar ook een verhaal waarin het nog verbijsterend vaak over God blijft gaan. Sterker nog: het is een verhaal over een verwarrende comeback van God in de hedendaagse filosofie. Een wederopstanding, zo je wilt, maar dan verzonnen door atheïstische filosofen. Gerko Tempelman wil er het fijne van weten. Om te zien of je er iets mee kunt, als je ongeneeslijk religieus bent. Een toegankelijk geschreven boek over een actueel onderwerp, vol met persoonlijke ervaringen en verfrissende gedachtenkronkels.

Titel: Ongeneselijk religieus. Hoe God verdween uit onze wereld/mijn leven en waarom steeds meer filosofen zeggen dat’ie terug is
Auteur: Gerko Tempelman
Uitgever: Kok
ISBN:  9789043529921
Prijs: € 16,99

Verschijningsdatum 8 november 2018.