DREMPEL, het eerste magazine over sterven

18 oktober 2018 in Boeken

Nederland telt veel soorten tijdschriften, echter ontbrak het aan een magazine met een bijzonder en aangrijpend (of ongrijpbaar?) thema, namelijk sterven. Het Landelijk Expertisecentrum Sterven publiceerde onlangs het eenmalige blad DREMPEL.

Het blad bevat mooie interviews met onder meer Astrid Joosten en Barbara van Beukering, interessante artikelen over het stervensproces en sfeervolle reportages, zoals het stuk ‘Grensland tussen hemel en dood op Marken’. Doel is om de lezer mee te nemen in de betekenisvolle ervaringen voor, tijdens en na het sterven. “Geboren worden, opgroeien, ouder worden, sterven. Dat einde komt, maar hoe? Het is een onbekende fase in ons leven. Met DREMPEL willen wij mensen meer bewust maken van het stervensproces en ze ermee helpen. Door te luisteren en door kennis
en inzichten te delen. Zo kan angst plaatsmaken voor vertrouwen”, aldus het expertisecentrum over hun magazine.

Sterven

Want uit een door het Landelijk Expertisecentrum Sterven gehouden onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van de Nederlanders zegt dat ze onvoldoende weten van het stervensproces. Ook blijkt dat bijna dertig procent momenteel te maken heeft met mensen wiens levenseinde nabij is. Tenslotte is gebleken is dat men bij zestig procent van de mensen het sterven kan zien aankomen, bij hen is het sterven in die zin ‘verwacht’.

DREMPEL is een eenmalige uitgave en is gemaakt voor mensen met betrokkenheid, interesse en ervaring met betrekking tot het stervensproces en zij die nadenken en weloverwogen beslissingen willen nemen in of over hun laatste levensfase. Voor mensen in de laatste levensfase of zij die hun naaste nabij willen zijn. Naast ‘gewone’ Nederlanders is dit magazine ook van belang voor zorgprofessionals en vrijwilligers, werkzaam in de palliatieve zorg en voor beleidsmakers.

Het magazine wordt uitgegeven door uitgeverij Adveniat, is te bestellen via www.drempelmagazine.nl en kost Euro 8,95 (plus verzendkosten). Nieuwsgierig? Bekijk hier alvast een preview.