Boekentop5: Dicht op de dag | Mijn vader was priester | Je bent al mooi |Werken aan trage vragen | Eten met geweten |

13 mei 2019 in Boeken

Zinweb maakt wekelijks een selectie van de nieuwste boeken op het gebied van zingeving.  Met vandaag onder meer Werken aan trage vragen, Eten met geweten en Je bent al mooi!


Dicht op de dag

Marinus van den Berg staat betrokken in het leven: dicht op de actualiteit, geëngageerd en vooral dicht bij mensen. Elke dag schrijft hij over zijn leven en over wat hem bezighoudt. In Dicht op de dag maakt hij de lezer deelgenoot van zijn spiritueel dagboek. Het bevat boeiende reflecties over de betekenis van kerk en traditie, maar ook over hoe wij aandachtig met elkaar kunnen omgaan. Indringend zijn de teksten over afscheid nemen, verlies en rouw. Persoonlijke observaties verkrijgen tijdens het schrijven steeds weer universele zeggingskracht.

Titel: Dicht op de dag
Auteur: Marinus van den Berg
Uitgeverij: Ten Have
ISBN: 9789025906948
Prijs: €19,99


Mijn vader was priester 

In Mijn vader was priester gaat Katja Kreukels op zoek naar het priesterverleden van haar vader. Ze reist terug naar de tijd toen 95 procent van de Limburgse bevolking katholiek was en vertelt het verhaal van de oudste zoon die in het klooster treedt om de familie-eer hoog te houden. Een wereld van rozenhoedjes, priesterspeelgoed, heiligenverering en wonderen. Een bevoogdende wereld die langzaam afbrokkelt. Ze trekt langs kloosters en kerken, gaat op bezoek bij de laatste paters, vliegt met haar vader naar IJsland, waar hij missionaris was, en verzamelt de brokstukken van de oude zuil.

Titel: Mijn vader was priester
Auteur: Katje Kreukels
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789021416854
Prijs: €21,99


Je bent al mooi

Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben  bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk. We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt. Liesbeth Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren. Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten. Persoonlijk wordt het op het moment dat Woertman beschrijft hoe de confrontatie met huidkanker haar dwong om op een nieuwe manier naar haar eigen lichaam te kijken.

Titel: Je bent al mooi
Auteur: Liesbeth Woertman
Uitgeverij: Ten Have
ISBN: 9789025906887
Prijs: €18,99


Werken aan trage vragen

Harry Kunneman introduceerde termen als het dikke-ik, theemutscultuur, walkman-ego, trage vragen en normatieve professionaliteit. In een reeks openhartige gesprekken vertelt hij gepassioneerd over zijn leven en werk en hoe deze elkaar hebben beïnvloed. Kunneman spreekt over onderwerpen als vriendschap en familie, humanisme, kritische maatschappijtheorie en humanistisch raadswerk. Het streven naar een humane en rechtvaardige samenleving vormt immers de rode draad in zijn leven en werk, waarbij Kunneman steeds theorie en praktijk met elkaar verbindt. Filosofie moet immers helpen de wereld te veranderen.

Titel: Werken aan trage vragen 
Auteur: Denise Robbesom 
Uitgeverij: ISVW uitgevers
ISBN: 9789492538277
Prijs: €15,45


Eten met geweten

Steeds meer mensen willen gezond en dier- en milieuvriendelijk eten. Dit boek biedt eenvoudige en smakelijke alternatieven voor de vertrouwde aardappelen-groente-en-vlees formule. Het laat op speelse wijze zien dat de mensheid al eeuwenlang en in alle culturen en godsdiensten worstelt met het conflict tussen enerzijds het geweten dat om mededogen met de dieren vraagt en anderzijds die lekkere trek in een biefstukje. Intussen is het helder dat de voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking eist dat we ophouden zoveel vruchtbaar land te gebruiken om rundvlees te kweken of veevoer te verbouwen. En dat het klimaat enorm op zou knappen als de bio-industrie verboden zou worden en de hoeveelheid uitlaatgassen van koeien zou worden gedecimeerd. Ook omwille van de aarde en de volgende generaties is het devies dus: eten met geweten!

Titel: Eten met geweten
Auteur: Hein Stufkens, Arjan Houwaart
Uitgeverij: Abdij van Berne
ISBN:9789089723314
Prijs: €22,50