Boeken top5 | Wat zou Aristoteles doen? | Parelduiken | Jezus | Volgens Proust | Mindfulness in alle eenvoud |

8 september 2018 in Boeken

Zinweb selecteert de leukste onlangs uitgekomen boeken of boeken die binnenkort in de winkels liggen. Met vandaag onder meer Wat zou Aristoteles doen, Jezus en Volgens Proust.


Wat zou Aristoteles doen?

In Wat zou Aristoteles doen? maakt Edith Hall duidelijk hoe Aristoteles’ ideeën juist nu kunnen dienen als kompas voor een betrokken en gelukkig leven. Ze combineert hiervoor ethiek en joie de vivre en haalt verrassende, onderbelichte kanten van Aristoteles leven naar voren en verbindt zijn filosofie met onze eigen levens. Aristoteles is dé filosoof voor wie een goed en gelukkig wil leven. In een bijzonder turbulente en politieke tijd praktiseerde hij zijn filosofie niet alleen in de maatschappij, maar ook in het familieleven en in vriendschappen.


Titel: 
Wat zou Aristoteles doen? Hoe oude filosofie je leven kan veranderen.
Auteur: Edith Hall
Uitgeverij: Ten Have
ISBN: 9789025906511
Verschijningsdatum: 16 oktober 2018
Prijs: €25,-

 


Parelduiken van Marga Haas bevat 52 korte overwegingen, één voor elke week op het ritme van het jaar. De auteur presenteert oude bijbelteksten zo fris en sprankelend dat ze mensen van nu op een nieuwe manier aanspreken. Ze laat zich daarbij inspireren door meditatie, de christelijke mystieken en de deuken en barsten die zij in haar eigen leven opliep. De overwegingen geven stof tot nadenken en vragen erom herlezen te worden.


Titel:
Parelduiken. 52 bijbelse verrassingen voor het hele jaar.
Auteur: Marga Haas
Uitgever: Boekencentrum
ISBN: 9789023954453
Verschijningsdatum: 25 september 2018
Prijs: €12,99

 

Jezus. Het verhaal van een leven.

Na de romans ‘Stilte’ en ‘De samoerai’ verschijnt van de Japanse schrijver Shusaku Endo de eerste Nederlandse vertaling van zijn studie over Jezus: ‘Jezus, het verhaal van een leven’. Gebaseerd op een nauwkeurige lezing van de vier evangeliën en met de sensibiliteit van de romanschrijver vertelt Endo het leven van Jezus, vanaf het moment dat hij vanuit Nazareth op weg gaat naar zijn leermeester Johannes de Doper tot de laatste woorden die hij roept aan het kruis.

Endo zet de dramatische lijn van Jezus’ leven overtuigend neer: waar mensen stuk voor stuk afhaken bij Jezus’ boodschap die niet past bij hun eigen doelen en belangen, ontdekt Jezus de enige weg die tot verlossing leidt, de weg van liefde, ook al voert deze naar zijn vroege en gruwelijke dood. Kleurrijke karakterportretten van Johannes de Doper, Judas, Petrus, Pilatus, Kajafas, Herodes. Met een reconstructie van Jezus’ laatste dagen en een originele interpretatie van zijn opstanding.


Titel:
Jezus. Het verhaal van een leven.
Auteur: Shusaku Endo
Uitgeverij: Kok
ISBN: 139789043530217
Verschijningsdatum: augustus 2018
Prijs: €19,90

 


Volgens Proust

Het is al meer dan honderd jaar een begrip:de vragenlijst van Marcel Proust. Wie benje? Wat wil je? Wat voel je? Wie zou je willen zijn? Op die vragen kun je na het invullen van dit boek een antwoord geven. In Volgens Proust breiden Henk Steenhuis en Bert Bukman de ‘Proust Questionnaire’ uit met tientallen vragen die alle uithoeken van het leven bestrijken. Op het eerste gezicht lijken de vragen eenvoudig, maar vergis je niet: ze dwingen je om tot de kern te komen. Ze beantwoorden vergt openheid en eerlijkheid, met als beloning: inzicht in wie je bent. Dankzij de uitneembare kaarten kun je de vragen ook stellen aan vrienden en familie. Dat brengt gegarandeerd verrassende gesprekken op gang.


Titel:
Volgens Proust
Auteur: Henk Steenhuis, Bert Bukman
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029092678
Verschijningsdatum: 28 augustus 2018
Prijs: €20,00

 


Mindfulness in alle eenvoud

Mindfulness is een combinatie van een inzichtmeditatie en cognitieve psychotherapie. Het wordt met name toegepast in meditatie en gedragstherapie om depressies, angsten en burn-out te behandelen, maar het wordt ook op allerlei praktische disciplines toegepast zoals in het bedrijfs- leven, de gezondheidszorg, het onderwijs enzovoort.

De lezer krijgt in Mindfulness in alle eenvoud niet alleen oefeningen en praktische tips om denkpatronen te herkennen en bewust onder controle te krijgen, maar wordt ook de weg gewezen naar de mogelijkheden om stilte en rust te ervaren die voorbij het denken gaan. Bhante Gunaratana laat de lezer aan de hand van de diverse meditatiestadia kennismaken met diepere lagen van concentratie en inzicht. Zij stimuleren een geestestoestand die wordt gekenmerkt door liefdevolle vriendelijkheid en innerlijke overgave.


Titel: Mindfulness in alle eenvoud
Auteur: Bhante Henepola Gunaratana, George Hulskramer (vertaling)
Uitgeverij: Samsara
ISBN: 97894 91411960
Verschijningsdatum: oktober 2018
Prijs: €19,90

 


 

Wij zijn de politiek – Daan Roovers

20:00 3 March 2020 De Marke - Hattem

Politiek moet je niet aan politici overlaten zegt filosofe en...

Lees verder

Buitenbijbelse bronnen over Jezus

15:00 - 17:00 7 March 2020 Houtrustkerk - Den Haag

We weten allemaal dat de Bijbel vier geschriften over Jezus...

Lees verder

Ruimte voor aandacht

19:45 - 21:00 23 June 2020 Vrijburg - Amsterdam

Stilte en aandacht zijn in veel religieuze tradities, maar ook...

Lees verder

Hannah Arendt – Foeke Knoppers

20:00 - 22:00 11 March 2020 Kerk NPB Wassenaar

Hannah Arendt is een origineel denker die zich met uiteenlopende...

Lees verder