Boeken top5: Zeg me wie ben je? | Oplossingen | Chinese filosofie | Vanuit de plant gezien | Eenzaam

8 april 2019 in Boeken

Zinweb maakt wekelijks een selectie van de nieuwste boeken op het gebied van zingeving. Met vandaag onder meer Zeg me, wie ben je?, Vanuit de plant gezien en Eenzaam.  


Zeg me, wie ben je?

De focus op aartsvaders drong Bijbelse vrouwen naar de achtergrond, het gedrag van vrouwen werd daarbij vaak beoordeeld vanuit mannelijke normen en het moederschap leek de voornaamste taak te zijn. In ‘Zeg me, wie ben je…’ spelen tien Bijbelse vrouwen de hoofdrol. Dit aantal is bepaald door de structuur van de levensboom van de kabbala, de Joodse mystiek, die tien sferen kent. De verhalen over de tien vrouwen worden in het licht van deze sferen beschreven, maar het boek wil ook een inleiding in de wereld van de kabbala zijn. Het verbinden van verhalen over vrouwen aan kabbalistische principes maakt de grote schat aan wijsheid van de kabbala toegankelijk. Voor vrouwen én mannen. De verhalen inspireerden beeldhouwer Thijs Kwakernaak tot het maken van tien beelden uit verschillende soorten hout. 

Titel: Zeg me, wie ben je?
Auteur: Magda van der Ende 
Uitgever: Van Warven produkties
ISBN: 9789492421746
Prijs: €23,50


Oplossingen

Je zou denken dat het leven met de jaren overzichtelijker wordt, meent Marja Pruis. Dat sommige antwoorden na verloop van tijd gewoon wel voor in de mond liggen. Hoe oud je bent. Wat je hebt geschreven en waar het over gaat. Van wie je houdt, van wie minder. Dat het duidelijk is hoe je je moet voortbewegen. Hoe je orde schept in de chaos. Weet wat weg moet, en wat blijft. Dat je in staat bent korte metten te maken met je heerszucht, je arrogantie, je leugenachtigheid. En niet meer bang in het donker bent. De praktijk is dat iedere dag weer om oplossingen vraagt. Al ruim tien jaar schrijft Marja Pruis, schrijver, criticus en redacteur, voor De Groene Amsterdammerstukken over het leven, zoekend naar een gebruiksaanwijzing. Voor Oplossingen zijn deze stukken aangevuld met nieuw materiaal en tot een doorlopend essayboek bewerkt. 

Titel: Oplossingen
Auteur: Marja Pruis
Uitgever: Atheneum 
ISBN: 978 90 388 0660 0
Prijs: €21,99


Chinese filosofie

China-kenner en filosoof Karel van der Leeuw laat de lezer in Chinese filosofie kennismaken met de volle rijkdom van het Chinese denken. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer het Chinese mensbeeld, opvattingen over de natuur, de rol die dialoog speelt in canonieke teksten als die van Confucius, de Chinese metafysica, en de rol van goden, geesten en demonen in de Chinese samenleving. In dit postume standaardwerk wijst Karel van der Leeuw regelmatig op parallellen en verschillen met de westerse filosofie. Door dit comparatieve karakter is het boek een toegankelijke introductie in het Chinese denken.

Titel: Chinese filosofie
Auteur: Karel van der Leeuw
Uitgever: Boom Filosofie
ISBN: 9789024404872
Prijs: €39,90


Vanuit de plant gezien 

Wij leven op de belangrijkste planeet in het universum. Zo beginnen de planten hun betoog, en de rest van dit opmerkelijke boek maakt duidelijk wat die uitspraak allemaal inhoudt. Waar mensen zich gedragen alsof de aarde speciaal voor hen is bedoeld en er een puinhoop van maken, leven de planten al ruim een miljard jaar op de wereld en hebben ze die steeds mooier en interessanter weten te krijgen ? voor wie? Vanuit de plant gezien gaat stap voor stap na wat het verschil in aanpak is tussen planten en mensen en waarom zij elkaar nodig hebben. Arjen Mulder doet iets ongebruikelijks: hij verplaatst zich in het perspectief van de plant. Hij luistert naar de stem van de plant en spreekt terug als een mens.

Titel: Vanuit de plant gezien 
Auteur: Arjen Mulder
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029511377
Prijs: €22,90


Eenzaam 

Een zoektocht naar betekenis, oorzaken en oplossingen. Eenzaam van Nels Fahner brengt het grote maatschappelijke probleem van eenzaamheid voor het voetlicht. Het doet verslag van een boeiende en schrijnende zoektocht naar de oorzaken en gevolgen, maar inspireert ook om te zoeken naar oplossingen. Voor dit boek interviewde de auteur ervaringsdeskundigen, filosofen, psychologen, beleidsmakers en mensen uit de praktijk, onder wie wetenschapper Anja Michielse, filosoof Ad Verbrugge en leken-benedictijn Wil Derkse.

Titel: Eenzaam 
Auteur: Nels Fahner
Uitgever: VBK Media
ISBN: 9789023955153
Prijs: €17,99