Boeken top5 | Vertrouw mij | Zen in de chaos | Zinzoekers | De Moslim en het Joodse meisje | Perfectionsime |

2 januari 2019 in Boeken

Zinweb maakt wekelijks een selectie van de nieuwste boeken. Met vandaag onder meer Vertrouw mij! over het imago, Zen in de chaos en perfectionisme in het dagelijkse leven.

Vertrouw mij!

Vertrouw mij! is een verzameling korte, vlot leesbare essays over spraakmakende klassieke én fonkelnieuwe voorbeelden in onze cultuur, waarin een sterk imago een doorslaggevende impact heeft op succes in de liefde, in zaken, in de politiek. Een inspiratiebron voor wie beter wil begrijpen hoe we elkaar overtuigen, en welke ingenieuze technieken we inzetten om onze geloofwaardigheid te versterken. Reputatiekunstenaars als Trump en Clinton, Cicero en Goebbels ontbreken niet. En ja, ook Yuri van Gelder, Geert Wilders, Oprah Winfrey, The Stones, Herman Brusselmans en Ilja Leonard Pfeijffer laten zich van hun beste kant zien. En soms van hun slechtste.

Titel: Vertrouw mij! Manipulaties van imago.
Auteur: Jaap de Jong, Olga Marion, Adriaan Rademaker
Uitgever: Amsterdam University Press 
ISBN: 9789462988866
Prijs: €24,99

Zen in de chaos

We mediteren wat af in Nederland en volgen de ene spirituele cursus na de andere. Maar hoe blijf je in vredesnaam ‘Zen’ als je thuiskomt en je kinderen het bloed onder je nagels vandaan halen? Hoe blijf je in vertrouwen als je partner je dreigt te verlaten? Wat doe je met boosheid en frustratie? We kunnen talloze spirituele boeken lezen en veel leren van grote meesters. De basale werkelijkheid van alledag is echter de vruchtbaarste oefenplek waar je het meest kunt leren. Daarbij is het de uitdaging om in iedere situatie, klein of groot, bewust stil te staan, innerlijk een stap terug te zetten. Zodat je kunt zien hoe je je verzet tegen de werkelijkheid zoals die is.

Titel: Zen in de chaos
Auteur: Nanette Kant
Uitgever: BewustZijn
ISBN: 9789492066411
Prijs: € 17,50

Zinzoekers

Zinzoekers zijn mensen die existentiële vragen durven stellen. Maar aan wie stel je die vragen en waar vind je inspiratie? In dit boek gaan de benedictijner monnik Thomas Quartier en de kenner van oosterse religies Paul van der Velde met elkaar in dialoog. Ze leggen hun betrokkenheid bij christelijke en oosterse spiritualiteit naast elkaar. Ze vertellen elkaar over hun ervaring met pelgrimages, kloosters, rituelen, kunst en cultuur. Beiden leven hun spiritualiteit, zij het op verschillende wijze. Quartier als monnik die een religieuze levensvorm heeft gekozen, Van der Velde als reiziger en kunstenaar die de oosterse culturen belichaamt. 

Titel: Zinzoekers. Dialogen over religie tussen oost en west. 
Auteur: Thomas Quartier osb & Paul van der Velde
Uitgever: Berneboek
ISBN: 9789089722782
Prijs: € 17,90

De moslim en het Joodse meisje

Anna Boros overleefde als joodse tiener de Holocaust midden in Berlijn – dankzij een huzarenstuk van een dappere Egyptische moslim. Mohammed Helmy had in de Duitse hoofdstad een huisartsenpraktijk en sluw balancerend tussen collaboratie en verzet slaagde hij erin om de Gestapo steeds weer op het verkeerde been te zetten. Jarenlang beschermde hij Anna door haar met een hoofddoek om als zijn Arabische nichtje Nadja in zijn praktijk te laten werken, openlijk, onder het oog van de nazi’s. Helmy ontving als eerste Arabier een eervolle vermelding als Rechtvaardige onder de Volkeren in het Israëlische herinneringscentrum Yad Vashem.Ronen Steinke reconstrueerde dit adembenemende oorlogsverhaal en werpt ook licht op een haast vergeten wereld: het vooruitstrevende, tolerante Berlijn van de jaren twintig, toen moslim- en jodenhaat in het dagelijkse leven en het publieke debat geen rol van betekenis speelden.

Titel: De moslim en het Joodse meisje 
Auteur: Ronen Steinke
Uitgever: Querido
ISBN: 9789021415468
Prijs: € 18,99

Perfectionisme 

Met het streven naar perfectie in opleidingen, op het werk, in sport en in de kunst is niets mis. Het heeft de mensheid onnoemelijk veel voordelen opgeleverd. Maar zodra hele generaties het gevoel hebben ‘perfect’ te moeten zijn, is er wel wat aan de hand. Als veel, vooral jonge mensen, het gevoel hebben niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen die door anderen aan hen worden gesteld, moeten we ons zorgen maken. Het vreet aan hun zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde. Wat is perfectionisme nu eigenlijk? Hoe kunnen we het verklaren en is er wat aan te doen? Kunnen mensen zichzelf weerbaar maken tegen de eis of verwachting ‘perfect’ te zijn? Zou psychische hulp , yoga of mindfulness helpen? En moeten we daarnaast de oplossing niet ook zoeken in het opsporen en zo mogelijk beïnvloeden van de oorzaken?

Titel: Perfectionisme
Auteur: Jaap van der Stel
Uitgever: SWP
ISBN: 9789088508493
Prijs: € 23,00