Boeken top5 | Gevangen in zwart-wit denken | De macht van de mythe | Veertig vensters op Leonard Cohen | 

8 oktober 2018 in Boeken

Zinweb selecteert de leukste nieuwste boeken. Met vandaag Gevangen in zwart-wit denken, De macht van de mythe en Veertig vensters op Leonard Cohen. 


Oordelen. Waarom niemand je ooit zal begrijpen en de voordelen daarvan.

Iedereen oordeelt en natuurlijk leidt dat vaak tot ongemak. Niet alleen worden we onzeker van andermans oordeel, ook beperken we onze eigen wereld wanneer we te snel oordelen. Mensen kunnen echter niet leven zonder te oordelen. Het zorgt ook voor verbinding en betekenisgeving. Met voorbeelden uit de psychologie, filosofie, kunst en politiek laat filosoof en psycholoog Ziyad Marar zien wat er gebeurt als we oordelen. Marar lardeert zijn betoog met pijnlijke episodes uit zijn persoonlijke leven, bijvoorbeeld als Iraakse jongen in Engeland en als volwassen man in de sportschool. Als we begrijpen hoe het oermenselijke mechanisme van oordelen werkt, kunnen we er positiever mee omgaan.

Titel: Oordelen. Waarom niemand je ooit zal begrijpen en de voordelen daarvan.
Auteur: Ziyad Marar
Uitgeverij: Ten Have
ISBN: 9789025906641
Verschijningsdatum: 18 september 2018
Prijs: € 21,50

 

 


Gevangen in zwart-witdenken

23 jaar geleden kwam Babah Tarawally als vluchteling uit Sierra Leone naar Nederland. Voor het eerst wordt hij zich ervan bewust hoe zijn huidskleur zijn identiteit bepaalt. Met humor en kwetsbaarheid beschrijft hij allerlei vormen van zwart-witdenken, zowel van medevluchtelingen als van witte Nederlanders. Hij vertelt hoe hij erin gevangen raakt en hoe hij eruit weet te ontsnappen. Daarvoor hoefde hij zich niet af te zetten tegen ‘de boze witte man’ of zijn huidskleur te ontkennen. Een must read voor iedereen die een uitweg zoekt uit het vastgelopen debat over kleur en identiteit.

Titel: Gevangen in zwart-witdenken. En hoe we kunnen ontsnappen.
Auteur: Babah Tarawally
Uitgeverij: Ten Have
ISBN: 9789025906603
Verschijningsdatum: 25 september 2018
Prijs: €17,50

 

 


Wees lief voor deze ziel. Veertig vensters op Leonard Cohen.

In zijn boek Wees lief voor deze ziel opent de schrijver Frank Kazenbroot veertig vensters op de spirituele en religieuze kracht van Leonard Cohens poëzie. Hij volgt de dichter-musicus van zijn geboorte in 1934 tot aan zijn sterven in 2016. Cohen bleef de joodse traditie, waarin hij geboren werd, altijd trouw maar hij onderzocht ook christelijke, boeddhistische en hindoeïstische tradities. Zelf volgde Cohen een mystieke weg en deelde dat via zijn liederen met zijn publiek. In zijn krachtige teksten worden motieven uit die oude tradities verweven met de ervaringen van een man van deze tijd.

Titel: Wees lief voor de ziel. Veertig vensters op Leonard Cohen.
Auteur: Frank Kazenbroot
Uitgeverij: Abdij Van Berne
ISBN: 9789089722645
Verschijningsdatum: oktober 2018
Prijs: €16,90

 

 


Ganesha in Silicon Valley. De macht van de mythe op het wereldtoneel.

Hoe modern we ook zijn, we zijn nog altijd in de ban van de mythe. Politiek leiders op het wereldtoneel grijpen terug op mythische motieven als ‘de as van het kwaad’ wanneer ze een alibi zoeken voor de strijd. Het verheldert veel als we de huidige geopolitiek leren begrijpen vanuit de mythische beelden die nog steeds onze dromen en emoties aandrijven en die ongemerkt onderduiken in de media en apparaten die we dagelijks gebruiken. Petran Kockelkoren, filosoof en cultureel antropoloog, is een begenadigd verhalenverteller die graag bruggen slaat tussen Oost en West, geschiedenis en filosofie, techniek en kunst. Tegenover de moderne onttovering van de wereld brengt de auteur technomythen, techno-poëzie en ‘filosofictie’ in stelling.

Titel: Ganesha in Silicon Valley. De macht van de mythe op het wereldtoneel.
Auteur: Petran Kockelkoren
Uitgeverij: Boom uitgevers
ISBN: 9789024423897
Verschijningsdatum: 31 oktober 2018
Prijs: € 29,90

 

 


De islam begrijpen. Of beter gezegd, waarom we er niets van begrijpen.

Al jarenlang worden we overspoeld met informatie en meningen over de islam. Zowel de tragische actualiteit van onze wereld als ook de diepe veranderingen binnen de samenleving wijzen vaak in de richting van deze godsdienst. Kranten, internetsites en televisie-uitzendingen wijden er commentaren aan. Helaas, de paradox is: hoe meer uitleg, des te minder men ervan begrijpt. Waarom kan men van de islam zoveel tegengestelde zaken zeggen? En hoe kunnen we toch het ‘ware gezicht’ van de islam achterhalen? Is het voldoende om de Koran te lezen? Kunnen we tot slot te weten komen hoe deze godsdienst – met een miljard gelovigen – onze levenswijze en de wereldvrede belaagt of verrijkt? In dit helder geformuleerde boek legt Adrien Candiard uit waarom de islam niet eenvoudig te duiden is, maar hij biedt ons wel meer inzicht.

Titel: De islam begrijpen. Of beter gezegd, waarom we er niets van begrijpen.
Auteur: Adrien Candiard
Uitgeverij: Abdij Van Berne
ISBN: 9789089722669
Verschijningsdatum: 24 september 2018
Prijs: € 16,90