Boeken top 5 | Moderne levenskunsten | Ons geluksideaal | Vreugde geeft vleugels |

2 december 2018 in Boeken

Zinweb maakt wekelijks een selectie van de nieuwste boeken. Met vandaag onder meer Moderne levenskunsten, Ons geluksideaal en Vreugde geeft vleugels.


Moderne levenskunsten deel 3

Tegenwoordig hebben veel mensen het gevoel geleefd te worden. Ze hebben moeite met het vinden van rust, het constant keuzes moeten maken en het indelen van hun tijd. Hoe moet je hiermee omgaan? En hoe kun je je leven zin geven?Levenskunsten spelen in op de behoefte het leven zin te geven. In ‘Moderne levenskunsten, De mens en de kunst van het leven’ komen tien levenskunstoefeningen aan bod die daarbij kunnen helpen. De oefeningen maken het leven lichter.  Ze zijn geen pijnstillers, die verdoven en oplossingen voor de korte termijn bieden, maar ze willen rust laten vallen over levenskwesties en een eigen levensstijl laten ontstaan.

Titel: Moderne levenskunsten, deel 3
Auteur: Dick Kleinlugtenbelt
Uitgever: Damon
ISBN:9789463401296
Prijs: €19,90

 


Van migrant tot naaste. Plaatsmaken voor jezelf.

Weinig onderwerpen zijn zo complex als migratie. Natuurlijk schieten we te hulp als mensen in nood ons land binnenkomen. Maar er lijken ook grenzen te zijn aan wat we aankunnen, zeker als onze eigen identiteit bedreigd wordt. Tijd voor een christelijk perspectief op migratie, dat wegblijft bij het klassieke links-rechtsdenken. René de Reuver en Dorottya Nagy trappen af met relevante vragen rond migratie. Wat zegt de Bijbel over migratie? Welke rol speelt macht? Hoe ben ik geworteld? De antwoorden zijn een spiegel voor de lezer.

Titel: Van migrant tot naaste. Plaatsmaken voor jezelf.
Auteur: René de Reuver en Dorottya Nagy
Uitgever: Boekencentrum
ISBN:9789023956402
Prijs: €12,90

 

 


Vreugde geeft vleugels

Vreugde onderscheidt zich van geluk en plezier. Plezier is vluchtig, geluk is niet altijd constant, maar vreugde kun je innerlijk beleven en is daarmee een kostbaar bezit. Steunend op haar eigen levenservaring en beroep laat Adriana van Lotringen in dit boek zien dat vreugde om een bepaalde levensinstelling vraagt. Deze levenshouding kun je bij jezelf bewust ontwikkelen met moed, volharding en verwondering.  In korte goed leesbare hoofdstukken bespreekt de schrijfster meditatief en filosoferend de weg van de vreugde door alle levensgebeurtenissen heen. Zij gaat daarbij actuele problemen zoals overconsumptie, pesten en het omgaan met vrijheid van meningsuiting niet uit de weg.

Titel: Vreugde geeft vleugels
Auteur: Adriana van Lotringen
Uitgever: Berne Media uitgeverij
ISBN:9789089722881
Prijs: €14,90

 

 


Ons geluksideaal

In Ons geluksideaal pleit Carl Cederström voor een nieuw geluksideaal. Hij toont aan dat ons huidige ideaal, dat gebaseerd is op een idee van vrijheid en zelfontplooiing, ons gijzelt en beperkt. Bepaalde factoren hebben bijgedragen aan ons huidige idee van geluk, zoals de flowerpower-beweging, de psychoanalyse, de consumptiemaatschappij en de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Cederström is het hoog tijd dat we met onze verbeelding een nieuw ideaal ontwerpen en realiseren. Cederström is als onderzoeker verbonden aan de Stockholm Business School, en schrijft voor The Guardian. Hij schreef eerder The Wellness Syndrome, Dead Man Working en Desperately Seeking Self-Improvement.

Titel: Ons geluksideaal
Auteur: Carl Cederström
Uitgever: Ten Have
ISBN:9789025906740
Prijs: €18,50

 

Verschijnt in december 2018


Aangenaam kennis te maken. De ontmoeting van Europeanen met het hindoeisme in India.

Door de eeuwen heen is het een fascinerende ontmoeting geweest: de kennismaking van Europese reizigers met de religieuze cultuur van India. Handelaren en ontdekkingsreizigers zoals Marco Polo, maar ook missionarissen en zendelingen raakten al snel geboeid door deze andere cultuur en godsdienst. In dit boek wordt aan de hand van de verhalen van deze bezoekers verteld hoe de godsdienst, die allengs ‘hindoeïsme’ genoemd ging worden, langzamerhand in kaart werd gebracht. Het hindoeïsme had vele kanten en het geloof van de een was niet het geloof van de ander. Opvallend genoeg was in de religieuze cultuur van India ook veel herkenbaars. Wat in eerste instantie als vreemd en verwerpelijk werd beschouwd, kwam bij nader inzien dichterbij. Wat gelijk bleef in al die eeuwen van ontmoeting was in ieder geval de fascinatie voor een religie die zo heel anders en niettemin zo boeiend was.

Titel: Aangenaam kennis te maken. De ontmoeting van Europeanen met het hindoeisme in India.
Auteur: Jan Peter Schouten
Uitgever: Damon
ISBN:9789463401418
Prijs: €19,90

 


 

Sloterdijks Sferen

10:30 - 16:30 19 September 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Peter Sloterdijk is een van de meest inspirerende en controversiële...

Lees verder

Natuur, cultuur en het verdwijnen van de scheppingsidee. Kant, Weber, Durkheim en Lévi-Strauss

10.30 - 12:15 24 September 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

In deze collegereeks wordt gekeken naar de verhouding tussen natuur...

Lees verder

De rol van de dichter in Heideggers ontologie

25 September 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw speelt de...

Lees verder

Filosofisch café: Coetzee, een filosofisch leesavontuur – Hans Achterhuis

19:45 25 September 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee is bekend als romanschrijver. Zijn werk...

Lees verder