Boeken top 5: De eerste priesteres | Verborgen verhalen | De twee gezichten van Vrouwe Fortuna | Gelovig humanisme | Over paden

1 februari 2019 in Boeken

Zinweb maakt wekelijks een selectie van de nieuwste boeken. Met vandaag onder meer De eerste priesteres over het prille begin van de menselijke beschaving door historica en romanschrijfster Jacqueline Zirkzee, Verborgen verhalenover de impact van het onderwijs door de Iraanse filosoof Tina Rahimy en Gelovig humanismeover christelijk geloof en seculier denken door de Britse theoloog Theo Hobson. 


De eerste priesteres – Jacqueline Zirkzee

Volgens de vroegste bronnen werd de aarde toen zij jong was bevolkt door de Anunnaki, de nakomelingen van Anu. Zij leerden de mensen de geheimen van een hogere beschaving. Wie waren zij werkelijk? En was het hun bedoeling een strijd tussen hemel en aarde te ontketenen? De eerste priesteres is een roman over het prille begin van de menselijke beschaving en de overgang van een natuurcultus naar de verering van het eerste heiligdom in de geschiedenis. Als rampspoed het Dorp van de Reiger treft, kan de Aardemoeder haar kinderen niet langer beschermen. Inanna, de kleindochter van de ziener, zal een pad betreden waar geen mens ooit van terugkeerde. Haar reis luidt het einde in van de almacht van de Moedergodin.

Titel: De eerste priesteres
Auteur: Jacqueline Zirkzee
Uitgever:
Uitgeverij De Brouwerij / Brainbooks
ISBN: 
9789078905967
Prijs: €
20,99


Verborgen verhalen – Tina Rahimy

In Verborgen verhalen deelt de van origine Iraanse filosoof Tina Rahimy persoonlijke verhalen over de impact van onderwijs. Zij toont op indringende wijze hoe ontmoetingen tussen leraren en leerlingen mensen en de wereld kunnen veranderen. Vanuit een houding van oprechte interesse ontstaan andere verbindingen. De wijsheid van onderwijs schuilt in een geëngageerde verhouding tot de ander, die zich bij uitstek laat navoelen in verhalen over leermeesters en inspiratoren.

Titel: Verborgen verhalen. Over leermeesters en inspiratoren.
Auteur: Tina Rahimy 
Uitgever: Ten Have
ISBN: 9789025906726
Prijs: € 12,50


Petrarca: De twee gezichten van Vrouwe Fortuna – Chris Tazelaar 

Petrarca (1304-1374) heeft zijn boek De remediis utriusque fortune gewijd aan de vraag hoe de mens moet omgaan met voor- en tegenspoed. Hij voert Vrouwe Fortuna op, een denkbeeldige gestalte die de ene keer het gezicht laat zien van een ongeïnteresseerde rechter, die willekeurig voor- of tegenspoed toedeelt, en de andere keer het gezicht toont van een betrokken getuige, die wil waarnemen hoe de mens ermee omgaat en hoe ver hij zich daarbij door emoties laat meeslepen. Petrarca betoogt dat de mens zich niet willoos moet schikken in alles wat Fortuna uitdagend op zijn pad brengt, maar met volle inzet van zijn ratio en virtus, rede en deugd, eraan moet werken om met gematigdheid of lijdzaamheid haar zegeningen of beproevingen te beheersen of te verdragen. 

Titel: Petrarca. De twee gezichten van Vrouwe Fortuna
Auteur: Chris Tazelaar
Uitgever: Damon
ISBN:9789463401388
Prijs: € 59,90


Gelovig Humanisme – Theo Hobson

“Het christendom is de enige verstandige variant van utopische hoop,” aldus Theo Hobson.Humoristisch en polemisch verduidelijkt deze Britse theoloog, die eerder brede aandacht trok met zijn boeken Reinventing Liberal Christianity (2013) en God Created Humanism (2017), de rol van geloof in de huidige samenleving. Het protestantisme moet zich opnieuw uitvinden: in eigen huis overtuigd christelijk zijn en vieren met rituelen, en uitgesproken humanistisch zijn in de publieke ruimte.In Gelovig Humanisme staan de twintig beste artikelen van Hobson, een analyse van zijn belangrijkste boeken door Rick Benjamin en een interview.  

Titel: Gelovig Humanisme. Christelijk geloof en seculier denken. 
Auteur: Theo Hobson
Uitgever: Skandalon
ISBN:9789492183835

Prijs: € 17,50
Inkijkexemplaar


In maart komt Theo Hobson naar Nederland. Hij zal de Vrijzinnige Lezing in Utrecht uitspreken en een studiedag verzorgen. Klik hier voor de vrijzinnige lezing en hier voor de studiedag.


Over paden – Robert Moor

Robert Moor, die onder meer schreef voor The New York TimesHarper’s en GQ, gaat in ‘Over paden’ op ontdekkingstocht. Zeven jaar reisde Robert Moor te voet over de wereld, van de Appalachen tot de Marokkaanse Atlas, en verkende de paden: van minuscule insectensporen tot uitwaaierende bizonpaden, van neurale netwerken tot het internet. Wat hebben deze netwerken gemeen? Door zijn reisavonturen te combineren met geschiedenis, filosofie, natuurwetenschap en psychologie laat Moor zien dat paden ons helpen de wereld te begrijpen.

Titel: Over paden 
Auteur: Robert Moor
Uitgever: Ten Have
ISBN: 9789025906801

Prijs: € 22,50
Beschikbaar vanaf 5 maart 2019