Nieuwste artikel

2667647381_d489f132bc_b

Column: Hoe kan het toch

/
Hoe kan het toch, vraagt ze zich af, terwijl ze eenvoudigweg doorgaat met haar leven. Hoe kan het toch dat onrecht bestaat, terwijl ze de plantjes water geeft. Hoe kan het toch dat mensen honger lijden, terwijl ze een boterham met hagelslag eet. Hoe kan het toch dat oorlog nog altijd kan woeden, terwijl ze de auto start om naar haar werk te gaan.

Recent verschenen

de-standaard-verschuift

De standaard verschuift

/
Een slokje koffie om wat beter te presteren tijdens een examen of een presentatie vinden we allemaal prima. Maar wat als we Ritalin nemen om beter te presteren? Is dat geoorloofd? Of zegt het grijpen naar stevig spul om beter te presteren iets over hoe wij de menselijkheid uit het oog zijn verloren? Filosoof Carli Coenen behandelt deze vragen tijdens een optreden op 19 augustus georganiseerd door Radboud Reflects (voorheen het Soeterbeeck Programma).
5190727315_79b6a7af5c_b

"Gelukkig ik hoef niets meer"

/
Dat was de kop van een overlijdensadvertentie die ik een tijd geleden in de krant tegen kwam. Dat kwam aan. Een vrouw die net vijfenzestig is geworden en heeft geleefd met het gevoel van alles te moeten. Dat was mijn interpretatie. De dood bracht de verlossing. Zo’n advertentie wil ik niet als ik dood ben. Dus zaak om de boel even op een rij te zetten. Die vrouw geeft de wereld een groot cadeau omdat het ons de gelegenheid geeft eens na te denken over ons leven.
3513290370_2b1e2e0934_b

Column: Daar waar de wind is rust ik

/
Het is laat. Later dan ik wilde. Het is donker. Donkerder dan ik aan kan. Daar waar water aarde en lucht raakt ben ik. De golven slaan, de golven beuken. De golven schreeuwen en kreunen. En de wind. Ach, de wind... Daar waar de wind is ga ik. Column door Kalle Brüsewitz.
the-enemies-of-reason

Vrijheid van waanzin

/
Richard Dawkins onderzoekt empirisch de dwalingen van onwetenschappelijke wereldbeelden in de documentaire The Enemies of Reason. Het is een goed verzorgde en respectvolle documentaire (beter dan The Unbelievers). Toch werpt het een vraag aan het eind op, wanneer het wetenschappelijke wereldbeeld centraal wordt gesteld: hebben mensen het recht op waanzin?
DSC_0018

Wat bergen ons zeggen

/
Nederlanders zijn er in allerlei soorten en maten. Waarschijnlijk is er maar weinig waarin we werkelijk hetzelfde zijn. Iets wat veel rijkdom en potentie biedt voor onze toekomst. Maar er is iets waarin mensen die opgroeien in Nederland wel overeenkomen... namelijk ons bestaan onder en rond het zeeniveau. En het gebrek aan bergen. Een reflectie door Nicole des Bouvrie.
mindfulness-training

Mindfulnesstraining: training in aandacht

/
Mindfulness is een ‘hype’ in onze samenleving. Maar wat betekent het? Letterlijk wil mindfulness zeggen ‘volheid van geest’ of ‘volheid van aandacht’. Vrij vertaald is het ‘opmerkzaamheid’, ‘gewaar zijn’, of kortweg ‘aandacht’. Dit laatste heeft mijn voorkeur. Beter nog kun je spreken van mindfulness-training of aandacht-training, want zonder training vervluchtigt die aandacht tot niets.