Nieuwste artikel

Recent verschenen

20151004_130155

Doopsgezind NL: Hogere energetica

/
'Op een dag, niet zo lang geleden, werd ik op het Bijlmerplein in Amsterdam aangesproken door een christelijke healer – Jezus voor, Jezus na. Ik had goeie zin, dus ik zei dat ik ook healer was, en: ‘jij hebt het over Jezus, ik noem dat het goddelijke, of soms zelfs het universum... maar eigenlijk is dat allemaal hetzelfde’. Maar dat was niet zo, vond hij. Wat ik deed was toch meer van de satan. Maar bij het weggaan kreeg ik wel een knuffel.’ Uit Doopsgezind NL.
2796982773_cb7d3e3a1d_b

Waarde, of: voorbij het subjectieve

/
Leven we in een relativistische wereld, een wereld waarin er alleen maar meningen zijn en geen objectiviteit? Geen waarheid, geen echte harde werkelijkheid, niets om ons aan vast te klampen? Is alles een taalspel geworden? Of is er nog iets dat voorbij het subjectieve gaat? Iets dat ons verbindt? Reflectie door Nicole des Bouvrie.
Ont-moeten poster 14-11-2015 II

Ont-moeten in Zwolle

/
Wat krijg je wanneer het Vrijzinnig Perspectief van VVP Nederland, VVP Oost-NL en Zinzoekers-IJsseldelta de handen ineenslaan? Dan ontstaat een themadag vol workshops. Ont-moeten is de titel, en tegelijkertijd het thema, van dit initiatief dat plaatshad in Zwolle. Een aantal impressies.
IMG_0266

Recensie: The Woman who read to much

/
Een boek over een bijzondere vrouw, de dichteres van Qazvin. Geen biografie in de strikte zin van het woord, maar een roman die zich afspeelt in de tijd van de Shah van Perzië, waar te midden van mullahs en Grote Viziers een tragisch leven zich ontrafelt. De vrouw die te veel las, en daardoor een gevaar vormde voor de gevestigde orde. Een bijzonder ingrijpend boek geschreven door Bahiyyih Nakhjavani.
15331962393_335d35432a_b

Column: Niets blijft ooit hetzelfde

/
Stil. Alles is stil. De wolken en de lucht. Alles staat stil. Niets komt meer terug. Geen wind door de pluimen, geen enkele rimpeling. Niets leeft en niets bruist meer. Er is geen einde en geen begin. Echt niets blijft ooit hetzelfde. Column door Kalle Brüsewitz.
DG NL-Maurits Groen-C-210

Doopsgezind NL: Weg met alternatieve energie!

/
Maurits Groen reist de hele wereld over om zijn duurzame WakaWaka-lamp te promoten, maar vooral om aan te zetten tot spoed. We moeten haast maken met de transitie naar duurzame energie, anders maken we de aarde onleefbaar voor onze kinderen. Interview uit Doopsgezind NL.
brel-featured

Jacques Brel: levenslust en levensleed

/
Een chansonnier die zich nadrukkelijk bezig heeft gehouden met het thema vergankelijkheid was de Franstalige Vlaming Jacques Brel (1929-1978). Inmiddels is zijn eigen leven al 37 jaar voorbij, maar zijn liedjes leven nog wel even voort. Zijn antwoord op onze eindigheid: alles uit het leven halen en geen rekening houden met het onvermijdelijke. Niet ingewikkeld doen en je vrijheid nemen.
Day_022_of_365_at_2010-01-22

Column: Het einde van de stilte

/
Het is apart hoe we maar doorgaan met het dagelijkse, het normale. Ook als de wereld verandert. Ook als paradigma's ruw worden verstoord door de manier waarop een enkeling het vuur opent op de normen en waarden die onwrikbaar leken. We blijven herhalen wat ons bekend is. We lijken wel gevangen in een ritueel, een ritueel dat zelf de oorzaak is van het verscheurd worden. Door Nicole des Bouvrie.