Nieuwste artikel

Recent verschenen

3552997878_d3b0f0c48b

Recensie: Kiezen of delen - een filosofische oriëntatie

/
We kennen de uitspraak: kiezen of delen. Oorspronkelijk is het een verschil tussen een verdeling maken of de verdeling aan een ander over laten maar zelf een keuze maken. Maar zo simpel is dat allemaal niet eigenlijk. Bestaat er wel een vrije wil? Met andere woorden: kan ik wel kiezen, zelfs als me verteld wordt dat het mag?
8124177632_4bc0bf5071

Column: Voorbij het vanzelfsprekende

/
Misschien is het wel luxe-probleem nummer 1: verveling. Een modern probleem van rijke mensen die alles te kiezen hebben. Je kunt doen wat je wilt, maar uiteindelijk verveel je je. Eenzaamheid, ontevredenheid. We zoeken naar iets dat hieraan voorbij gaat. Voorbij het vanzelfsprekende.
Brandsma

Houd van me!

/
Wie niet in de gevangenis zit, leeft in vrijheid; diegene die vastzit niet. Juridisch gezien is daar niks tegenin te brengen. Maar met echte vrijheid en bevrijding heeft het niets te maken, aldus gevangenispredikant Harry Brandsma. Door Jan Willem Stenvers.
foto(1)

Column: Pechboot

/
Pech bestaat. Hoeveel pech er bestaat in de wereld weten we niet. Hoeveel boten met vluchtelingen niet aankomen of niet worden opgepikt weten we ook niet. Voor mensen die een beter bestaan zoeken is een boot naar Europa een ark van behoud, maar door een malafide mensensmokkelaars verandert het bootje zo in een Vlot van Medusa waarop de sterkste overwint. Veel boten komen ook helemaal niet aan en vergaan met man en muis, pech.
intimiteit-ouderdom

Nabijheid: intimiteit en ouderen

/
Ongewenste intimiteiten, wie er ooit mee te maken heeft gehad zal moeite hebben met het woord intimiteit. Zelfs op latere leeftijd kan zo’n ingrijpend gebeuren invloed hebben op wie je bent, hoe je in het leven staat en hoe je ‘erna’ omgaat met intimiteit. Hoe weinig pastoraal het ook klinkt, we laten nu die negatieve intimiteit los en gaan op zoek naar wat intimiteit in positieve zin je kan brengen en hoe je erdoor kan groeien.
romantische-ongelovigen

Romantische misvattingen der ongelovigen

/
Laatst sprak ik met iemand over godsdienst – als het woord godsdienstwetenschappen is gevallen voelen mijn gesprekspartners zich meestal geroepen om de persoonlijke visie op godsdienst te delen – en hoewel ongelovig gaf deze persoon te kennen geloof toch wel “mooi” te vinden. Er bestond een verlangen om “die zekerheid te hebben.” Deze persoon is niet de eerste die deze gedeelde opvatting onder ongelovigen deelt, zelfs met een vrij standaard formule: “Die zekerheid lijkt me zo lekker.” Mijn vraag is dan: "Welke zekerheid?"
Doodgewoon 3

Inspiratie: Doodgewoon

/
Doodgewoon is een prentenboek van Bette Westera over de dood. Met verschillende gedichten en prachtige illustraties van Sylvia Weve. Het is intens troostend in tijden van ernstig leed: het verlies van een kind, een moeder, een opa of oma, een huisdier. De gedachten van kinderen zijn soms grappig en keihard, maar net zo vaak prachtig teder. Het boek is in vorm en inhoud het mooiste dat ik sinds lange tijd onder ogen kreeg. Laat je inspireren en vertederen.