Nieuwste artikel

409904440_a884ab99fa_b

Column: Één lange avond

/
Mijn handen tintelen. Ik probeer ze verder weg te stoppen in de plooien van mijn jas. Lukt niet. Kan niet. Ik heb de zomer nog in mijn jas. Niet gemaakt. Niet warm genoeg. De wereld veranderd snel. In één lange avond. Column door Kalle Brüsewitz.

Recent verschenen

book_9789460361999_178

Recensie: Een wervelend boek over een wervelend leven

/
Hoogleraar politieke filosofie aan de VU, H.E.S. Woldring, heeft een indrukwekkend boekwerk geschreven over de man die wij als Comenius kennen en wiens naam altijd toch ergens wel wordt geassocieerd met onderwijs. Al was het maar omdat veel scholen zijn naam dragen. Een recensie door Mirjam Windrich.
visser-en-visser

Gissende Vissers over Jezus

/
Hoe kijken wij tegen Jezus aan? Wat heeft schuld met geloof te maken? Wat moet de kerk met zijn miljoenen? Dominees Paul Visser - predikant in de Noorderk - en Rob Visser - predikant op IJburg en stadsdominee van Amsterdam - kruisen vriendschappelijk de degens over deze kwesties in een debatavond in de Noorderkerk in Amsterdam.
B9vAGcDIYAASQBt.jpg large

Kunst: Banaan

/
Kunst is een banaan, een banaan is kunst. Som is het niet meer dan dat. En daarna? Daarna eet je hem op. Of je gooit hem weg, als het fruit teveel is aangetast. Soms is het niet meer dan dat. Door Kalle Brüsewitz.
religie-en-geweld

Religie en geweld

/
Van 10 tot 14 juni waren vrijwel alle remonstrants predikanten aanwezig op een retraite in Noord-Ierland. Joost Röselaers en Pieter Dronkers, beiden voor het eerst aanwezig op een conventsretraite, blikken terug.
13278866595_2636820ace_b

Column: Onderscheid

/
Het is een fractie van een seconde. Het is blinde paniek. Zoveel angst in even zoveel ogen. Dit is de nachtmerrie die je hoopte nooit mee te hoeven maken. Je doet nog een gebedje. Je hoort hem dingen roepen. Je hoort hem vragen stellen. Of eigenlijk maar één vraag. Hij komt steeds dichterbij. Je moet beslissen. Nu. NU. Column door Kalle Brüsewitz.
achterhuis_van-buuren

Tien geboden toen en nu

/
Zijn de tien geboden nog wel van deze tijd? Waar komen ze vandaan en wat hebben wij er vandaag de dag nog aan? Met deze vragen houden emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde Maarten van Buuren en filosoof Hans Achterhuis zich bezig.