Lezing: de verhouding tussen poëzie, geloof en ongeloof

5 maart 2017 in Lezing

“Ik heb de pijn van ongeloof nooit gevoeld tot ik begon te geloven.” Dit citaat is afkomstig uit het veelbesproken boek ‘My Bright Abyss’ van de Amerikaanse dichter Christian Wiman.

Het boek is, naast een relaas van zijn ziekte, een indringend en poëtisch verslag van Wimans worsteling om datgene onder woorden te brengen wat hij zijn geloof noemt. Een geloof, zo ontdekt hij, dat altijd al in hem verscholen lag, voortkomend uit een ‘niet weten’.

Dankzij de vertaling van zijn boek door Willem Jan Otten (Mijn heldere afgrond, overpeinzingen van een moderne gelovige) heeft Wiman in Nederland een groot publiek gevonden.

Otten over Wimans boek: “Dit zijn de ‘Pensées’ van onze tijd, een door en door theologisch boek zonder een spoor theologentaal. En het leert je poëzie lezen, door je te doen beseffen dat ook poëzie afdaalt naar de bron van geloof, dat een verlangen is, opgeweld uit vertwijfeling.”

In de lezing zal Willem Jan Otten, als dichter en vertaler, spreken over de verhouding tussen poëzie, geloof en ongeloof. ‘Mijn heldere afgrond’ evenals zijn eigen poëzie zullen hierbij een leidraad zijn.

Toegangskaarten via de Ticketshop

Willem Jan Otten heeft een veelzijdig oeuvre op zijn naam staan: hij schrijft poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken en essays. Voor zijn werk ontving hij vele prijzen waaronder de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre (1999) en de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza (2014).

Gerelateerde evenementen


Lezing: Liberaal christendom voor iedereen met Jan Offringa

20:00 11 mei 2017 Het Kerkje Boskoop

Lezing naar aanleiding van het veelbesproken en goed ontvangen boek...

Studiedag: vrijzinnig bidden, tussen vraag en antwoord

14:00 - 17:00 8 mei 2017 Protestants Landelijk Dienstencentrum

Kun je als vrijzinnige gelovige wel bidden? Tot wie of...

Lezing: fietsen met God

10:00 - 12:00 7 mei 2017 Kerk NPB Brielle

Fietstocht van Canterbury naar Rome. Drie Nederlandse vrouwen, gereformeerd, rooms-katholiek...