Lezing: de passie van Johan Sebastian Bach

9 april 2017 in Lezing

De Mattheus Passie is in Nederland een van de meest uitgevoerde klassieke werken: het is een must voor iedere cultuurliefhebber!

Net zoals er sprake is van een Nederlandse Mahlertraditie, zo is die er ook rond de Mattheus Passie van Johann Sebastian Bach. De talloze uitvoeringen rond Pasen, zoals die in het Concertgebouw van Amsterdam sinds 1899, en in de Grote Kerk van Naarden sinds 1922 zijn langlopende en gekoesterde tradities.

Bach

Die weelde heeft Bach zelf nooit gekend. Tijdens zijn leven werd de Mattheus Passie slechts vier keer gegeven, voor het eerst op 11 april 1727, op Goede Vrijdag in de Thomaskirche van Leipzig. Na de dood van Bach raakte het werk lange tijd vergeten. Pas ruim een eeuw na de eerste uitvoering werd de Mattheus Passie weer onder het stof vandaan gehaald en dat gebeurde in 1829 in Berlijn onder leiding van Felix Mendelssohn. De eerste uitvoering in Nederland vond pas in 1870 plaats in Rotterdam.

In deze muzikale lezing die door concertpianist, componist en Radio 4 programmamaker Frederic Voorn wordt gegeven, aandacht voor het ontstaan, het verhaal en de achtergronden van de Mattheus Passie.

Gerelateerde evenementen


Begin van de zomer Dienst voor ongelovigen

20:00 20 juni 2018 De Rode Hoed Amsterdam

Jonge, eigenzinnige dienst met aandacht voor de wisseling van de...

Wittgenstein en muziek: Een hoorcollege over zijn leven, filosofie en relatie tot de muziek

20:00 - 22:00 29 mei 2018

Dit is een wederkerend evenement

De Nieuwe Liefde Amsterdam

Ludwig Wittgenstein is een belangrijke denker uit de 20e eeuw...

Horrowitz in Moscow

19.30 27 mei 2018 Kerk Vrijzinnigen IJsselstreek

Vladimir Horowitz keert terug naar de Soviet Unie en geeft...