Cursus boeddhisme door Matthijs Schouten

1 maart 2017

Het boeddhisme is geen religie maar een praktische methode gericht op het ontwikkelen van innerlijke vrede en mededogen. Deze methode kan ook voor ons, hier in het westen, van betekenis zijn, welke religie ons ook eigen is.

De cursus is een vervolg op de in voorgaande jaren gegeven cursussen, maar ook met mensen die dit jaar voor het eerst deelnemen wordt rekening gehouden. Op de eerste avond zal de stof van de voorgaande jaren kort herhaald worden.

Meditatie

De belangrijkste praktijk van het boeddhisme is meditatie. Gedurende de vier avonden zal daarom ook onderwijs gegeven worden in meditatie. Hiervoor zal een techniek gebruikt worden die in vrijwel alle boeddhistische scholen wordt toegepast: concentratie op de ademhaling. Met deze techniek kan geleidelijk een zekere geestelijke rust ontwikkeld worden.

Prof. dr. Matthijs G.C. Schouten studeerde biologie, vergelijkende godsdienst- wetenschappen en Keltische taal- en letterkunde. Tegenwoordig werkt hij bij de Nederlandse overheid op het gebied van de natuurbescherming en heeft hij een leerstoel aan de Wageningen University en aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland). Daarnaast is hij meditatieleraar in de Birmaanse boeddhistische traditie.

Bron foto: Pixabay

Gerelateerde evenementen


De Boeddha in de tuin

16:30 22 april 2017 Stadskerk De Bleek

Het boeddhisme is populair in Nederland. Van meditatiecentra tot in...

Cursus focussen door Marieke Hoeve

14.30 - 16.30 10 maart 2017

Dit is een wederkerend evenement

De Ontmoeting Bennekom

Focussen is een alerte vorm van innerlijke aandacht die helder...

Van zelfkritiek naar mededogen

20:00 20 april 2017 De Ontmoeting Bennekom

Veel mensen kunnen makkelijker punten van kritiek opsommen over zichzelf...

Café Zin: Alledaags boeddhisme

20:00 28 februari 2017 Johanneskerk Amersfoort

Jorieke Rijsenbilt beoefent al jaren het boeddhisme in de praktijk,...